Het Elektor forum gaat sluiten. Zie ook deze link. Vanaf vrijdag 1 maart is het niet langer mogelijk om in te loggen op het forum. Wel blijft de inhoud van het forum nog zichtbaar tot het einde van de maand maart. Per 1 april gaat het forum definitief uit de lucht.

Wisselschakeling werkt niet?

Theorie en praktijk horen bij elkaar

Wisselschakeling werkt niet?

Postby spider910 » Mon Mar 05, 2018 4:25 pm

esten,

Ik zit met mijn handen in het haar. Ik hoop dat jullie uitleg hebben. Ik heb in mijn huis twee wisselschakelaars zitten (een boven en een beneden de trap). Beide schakelaars hebben zo'n lichtje erin (is dit het probleem?).

Ik heb de schakelaar onder aan de trap vervangen. Boven heb ik niks mee gedaan. (voorheen werkte het naar behoren)

Nou heb ik een erg vreemd probleem. Als de schakelaar boven de trap op de naar bovenstand staat, kan ik beneden zowel de lamp aan als weer uit doen. (en boven ook). Als de schakelaar boven de trap echter naar beneden staat kan ik beneden onder de trap trachten de lamp aan te krijgen maar dan gebeurd er niks. Dan moet ik eerst de trap oplopen om de schakelaar naar boven te zetten, naar gelang de stand beneden gaan de lichten dan aan of ik kan met de schakelaar beneden de lichten aan zetten.

In omgekeerde volgorde werkt dit hetzelfde (of werkt niet maar net hoe je het bekijkt )

Als de schakelaar onder aan de trap naar boven staat kan ik boven aan de trap de lamp aan en uit doen. Als de lamp onder aan de trap naar beneden staat kan ik de lamp boven niet aan en uit doet.

Het is erg vervelend daar ik als we s avonds naar bed ga vaak niet de lamp onder aan de trap aan kan doen. En als we 's ochtends (in het donker) opstaan ik vaak de lamp boven niet aan kan doen.

Ik hoop dat er iemand is die mijn verhaaltje snapt. Ik heb foto's gemaakt maar denk dat die niet zo boeiend zijn. Het zijn twee schakelaars. Boven drie zwarte en beneden 2 zwarte en een bruine draad. De bruine draad beneden zit "bovenin" (bij de L). De twee zwarte onderin. Voor zover ik me kan herinneren heb ik de schakelaar boven niet los gehad. Enkel de schakelaar beneden vervangen (ivm inbouw dubbele dimmer en het merk bestond niet meer dus alle 3 de schakelaars beneden vervangen omdat het andes zo lelijk was).

Sorry voor het wazige verhaal. Weet niet hoe ik het duidelijker moet omschrijven

Dit plaatje snap ik http://www.klusidee.nl/Forum/about40858.html.

De enige verklaring zou in mijn ogen zijn dat ik ergens een nul draad met een schakeldraad verwisseld heb? Maar het lijkt me sterk dat de lamp dan uberhaupt aangaat?

Ik heb een digitale multimeter. Ben geen ster in meten dus als er wat gemeten moet worden graag even een uitleg hoe

Alvast bedankt voor de moeite!
spider910
 
Posts: 1
Joined: Mon Mar 05, 2018 4:21 pm

Re: Wisselschakeling werkt niet?

Postby arjen h. » Wed Mar 07, 2018 12:02 pm

Dan heb je beneden toch een bruine en een zwarte draad verwisseld. Zie afbeelding. De schakelaar beneden in de oranje stand en je kunt boven aan en uit zetten. De schakelaar beneden in de rode stand en je kunt boven schakelen wat je wilt, maar licht zal er niet komen.

Verwissel beneden de bruine met een zwarte draad en kijk of het dan werkt. Indien niet dan beneden nog een keer de bruine wisselen, maar dan met de andere zwarte draad.

Verder zeker weten dat boven niet los is geweest? Uit je verhaal op te maken zou boven ook zomaar verkeerd kunnen zitten.
Attachments
Naamloos.png
Naamloos.png (2.11 KiB) Viewed 832 times
Het Elektor forum is voor de lezers; voor een vraag aan de redactie kun je het beste Elektor een email sturen.
arjen h.
Moderator
 
Posts: 1321
Joined: Thu Jan 02, 2014 10:40 am


Return to Elektronica algemeen

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests