Het Elektor forum gaat sluiten. Zie ook deze link. Vanaf vrijdag 15 maart is het niet langer mogelijk om in te loggen op het forum. Wel blijft de inhoud van het forum nog zichtbaar tot het einde van de maand maart. Per 1 april gaat het forum definitief uit de lucht.

SMD Solderen

Alles over de dagelijkse bezigheid van de elektronicus

Re: SMD Solderen

Postby msilvius » Tue Jan 24, 2017 12:51 am

Er komt iets meer bij kijken dan alleen een berg warmte in de oven hoor.
Wat het meest waarschijnlijke probleem is, is dat een BGA chip (met de vele soldeerpunten niet aan de zijkant van de chip, maar er onder) slechte soldeerverbindingen heeft.
Zoiets kan verschillende oorzaken hebben, maar dat det er nu even niet toe.
Er zijn verschillende aanpakken voor dat probleem.
Je kunt inderdaad de boel opnieuw verwarmen en dan hopen dat de tin het weer een tijdje blijft doen, maar je kunt ook de tin gaan vervangen.
Zoals de naam BGA (Ball Grid Array) al doet vermoeden, de soldeer bestaat uit vele balletjes tin die op de chip zijn aangebracht.
Het vervangen van die tin staat daarom bekend als reballing.
Wanneer je zoekt met de zoekterm 'reballing alternative', dan vind je hierover veel meer en naar mijn mening ook zinnige informatie.
msilvius
 
Posts: 701
Joined: Thu Jan 02, 2014 3:27 pm

Re: SMD Solderen

Postby nieuw 2 » Sat Jan 28, 2017 3:06 pm

Reflowen is wel net iets anders dan de oven even op poken. In de meeste datasheets staat een reflow traject. Maar dat geld voor NIEUWE componenten recht uit de vochtdichte verpakking. Uw videokaart is al een tijd in gebruik en de componenten hebben dus al wat vocht opgenomen. Dat moet er eerst uit. Meestal wordt dan voorgeschreven de componenten x tijd op 100°C te bewaren. 24h of zelfs meer. Dan moet de soldeer temperatuur gehaald worden binnen een heel korte tijd. Vraag is hoe reageren de andere componenten hier op.

Een rework station lijkt me voor deze opdracht beter als een reflow oven.

Wat je nu hebt is een gekend probleem met BGA en zeker met de loodvrije soldeer van enkele jaren terug.
nieuw 2
 
Posts: 124
Joined: Thu Jan 02, 2014 3:28 pm

Previous

Return to Printplaten, solderen, etc.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest