Attention ! Fermeture imminente du forum d’Elektor (pour en savoir plus, cliquer ici). À partir du vendredi 15er mars il ne sera plus possible de s’identifier sur ce forum, mais son contenu restera disponible en lecture seule jusqu’à la fin du mois. Le 1er avril, il sera fermé définitivement.

LCR Meter Problem with Second Input offset adjustment

Re: LCR Meter Problem with Second Input offset adjustment

Postby BenjaminKe » Mon May 02, 2016 7:17 pm

Hi Jean-Jacques,

On TP2 I measure a nice sinus with the correct frequencies and also the correct voltage (2.7Vpp).

But on TP1 I measure a nice sinus with the correct frequencies (100Hz, 1kHz, 10kHz) with strange voltages:
100Hz: 1Vpp
1kHz: 2Vpp
10kHz: 300mVpp

I guess the "Overflow" message which I get means that the 2Vpp are too high.

U20 Pin 14:
100Hz - sinus 2.8Vpp - ok
1kHz - sinus 5Vpp - NOT OK
10kHz - DC 1.5V - ok

U20 Pin 1:
100Hz - sinus 2.8Vpp - ok
1kHz - sinus 3Vpp - OK?
10kHz - sinus 800mVpp - OK?

It looks like I have a problem somehow with my filters here.

Best Regards
Benjamin
BenjaminKe
 
Posts: 12
Joined: Sat Mar 19, 2016 1:33 pm

Re: LCR Meter Problem with Second Input offset adjustment

Postby snoopy_94 » Tue May 03, 2016 8:24 am

Hi Benjamin,

It looks like I have a problem somehow with my filters here.
Yes!
More measures:
U20 pin 7 - LPF 11kHz, output of the first stage:
100Hz - sinusoïdal voltage (with offset of about -1.5V) --> 2.7Vpp
1kHz - sinusoïdal voltage (with offset of about -1.5V) --> 2.7Vpp
10kHz - sinusoïdal voltage (with offset of about -1.5V) --> 1.5Vpp

U20 pin 8 - LPF 1.1kHz, output of the first stage:
100Hz - sinusoïdal voltage (with offset of about -1.5V) --> 2.7Vpp
1kHz - sinusoïdal voltage (with offset of about -1.5V) --> 1.5Vpp
10kHz - DC about -1.5V

Verify the value of the resistances and capacitors!

Best Regards,
Jean-Jacques
snoopy_94
 
Posts: 90
Joined: Thu Jan 02, 2014 10:48 am

Re: LCR Meter Problem with Second Input offset adjustment

Postby BenjaminKe » Tue May 03, 2016 6:39 pm

Hi Jean-Jacques

First measurements:

Pin 7:
100Hz: 2.7Vpp
1kHz: 2.9Vpp
10kHz: 500mVpp

Pin 8:
100Hz: 2.7Vpp
1kHz: 2.9Vpp
10kHz: 500mVpp

I found the problem:
It looks like I had some wrong values for C57 and C5.

Now the trim passed :)

I have redone and finished also all other calibrations now and everything seems to work find.

Thank you so much!

Best Regards
Benjamin
BenjaminKe
 
Posts: 12
Joined: Sat Mar 19, 2016 1:33 pm

Previous

Return to Le LCR-mètre 0.05% (3/4/5-2013)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest