Page 1 of 1

Accuspannings verhoger

PostPosted: Tue May 13, 2014 9:00 am
by jan.lichtenbelt
Bij (oude) auto's kwam regelmatig voor dat de accuspanning sterk daalde bij het starten van een motor. De spanning voor de vonken wordt dan ook lager met een slechtere start als gevolg. Een oude schakeling is hier gegeven waarbij tijdens het starten er 2,5 Volt bovenop de accuspanning wordt geschakeld tijdens het starten.

Startrelais.jpg


Mijn vraag is nu, kan dat ook elektronisch, zonder relais?


Groetjes

Jan Lichtenbelt

Re: Accuspannings verhoger

PostPosted: Tue May 13, 2014 3:05 pm
by Dutch_Master
In theorie zou dat met MOSFETS moeten kunnen, maar de bijbehorende aanstuur-schakeling wordt wel gecompliceerd. Ik zie trouwens een probleem met je schakeling: tijdens het starten zet je de volledige accuspanning over de onderste 47R weerstand. Daar gaat heel veel stroom doorheen lopen, die je dus niet kunt gebruiken om de startmotor te laten draaien! Tijd voor een nieuwe ronde op de tekentafel dus ;-) Tip: om een weerstand uit een circuit te halen hoef je um alleen maar kort te sluiten. Betere tip: je kunt het probleem beter bij de bron oplossen: een betere accu plaatsen!

Succes!

Re: Accuspannings verhoger

PostPosted: Wed May 14, 2014 10:16 am
by jan.lichtenbelt
Beste....


MOSFET aansturing heeft inderdaad een gate spanning nodig van 4,5Volt bovenop de 12Volt (eigenlijk 13.8V). Dat is lastig realiseerbaar.

De stroom door de 47 Ohm, ongeveer 200 mA is verwaarloosbaar t.o.v. de startstroom van ongeveer 100A. Dus dat is geen probleem en kan rustig zo blijven.

Blijft de vraag of er een eenvoudig en goed elektronisch alternatief is voor het relais?

Groetjes

Jan