Het Elektor forum gaat sluiten. Zie ook deze link. Vanaf vrijdag 15 maart is het niet langer mogelijk om in te loggen op het forum. Wel blijft de inhoud van het forum nog zichtbaar tot het einde van de maand maart. Per 1 april gaat het forum definitief uit de lucht.

FAQ ESR/C meter

FAQ en discussie

Postby Guest » Thu May 31, 2007 12:00 am

1. Mijn LCD heeft 16 aansluitingen, maar de connector en de bandkabel hebben maar 14 aansluitingen. Wat moet ik doen?

Het aansluiten van het LCD is door veel mensen niet juist begrepen, daarom zullen we hier wat uitvoeriger erop in gaan.
Het LCD dat geleverd wordt, heeft 16 aansluitingen. Hiervan zijn er 2 bedoeld voor de achtergrondverlichting. Deze wordt in onze schakeling niet gebruikt vanwege het hoge stroomverbruik. Blijven er nog 14 aansluitingen over die we wel moeten verbinden. Bij de LCD-module die wij leveren in onze bouwkit zijn de 2 uiterst rechtse aansluitingen de aansluitingen voor de achtergrondverlichting. De 3e aansluiting van rechts is pen 1. Deze moet verbonden worden met pen 1 van connector K1 op de print. De meest linkse aansluiting is uiteraard pen nummer 14. Deze moet met aansluiting nr. 14 van de connector K1 verbonden worden.
Ons bouwpakket wordt geleverd met een stukje 14-polige bandkabel, een 14-pens SIL-header en een 14-pens SIL-connector. De bandkabel moet rechtstreeks op de LCD-module gesoldeerd worden.

Wellicht ten overvloede melden wij hier dat daarbij de twee rechtse aansluitingen met de markeringen ‘A’ en ‘K’ onaangesloten moeten blijven. De 14-pens SIL-header moet op printplaat op de plaats van K1 komen. Let er hier ook op dat deze connector contact maakt met pen 1 t/m 14 en dat de twee linkse aansluitingen (15 en 16) niet aangesloten worden. Als laatste knippen we de bandkabel op lengte en solderen hieraan de 14-pen SIL connector. Nu is alles klaar en kan de LCD-module op de printplaat worden aangesloten met de bandkabel.

Het LCD kan nu bevestigd worden aan het frontje van de behuizing. Deze manier van aansluiten lijkt op het eerste gezicht wat omslachtig, maar heeft enkele voordelen. Het LCD kan nu aan het frontje worden bevestigd, waardoor het bevestigen van het LCD een stuk makkelijker is. Ook kan nu de behuizing zonder problemen worden opengemaakt zonder problemen met de aansluitingen van het LCD. Het is overigens de bedoeling dat het LCD een stukje lager gemonteerd wordt dan connector K1.

2. Mijn LCD past niet in het kastje, wat nu?

Hoogstwaarschijnlijk heeft u het LCD rechtstreeks op de connector gemonteerd, hierdoor komt de module te hoog te zitten. Op die plaats is er te weinig ruimte om het LCD in onder te brengen. Het LCD moet lager dan de connector gemonteerd worden. Zie ook het antwoord op vraag 1 voor de correcte manier om het LCD aan te sluiten.

3. De meter doet het niet.

Dit kan uiteraard een aantal oorzaken hebben. Eén ervan is bij ons bekend. Er zijn door ons een aantal controllers van het type PIC16F84 geleverd die niet juist geprogrammeerd zijn. Bij deze foute controllers is de oscillator ingesteld op het werken met een lage klokfrequentie, terwijl dit eigenlijk een hoge klokfrequntie moet zijn. Uiteraard is het mogelijk deze foutieve controller terug te sturen naar elektuur, waarna u een juist geprogrammeerd exemplaar terugkrijgt.


UPDATE:

4. Ik heb gelezen dat er probleen zijn met de controller. Wat is er nu precies aan de hand?

Er zijn een aantal controllers van het type PIC16F84 geleverd die niet juist geprogrammeerd zijn. Bij deze controllers is de oscillator ingesteld op het werken met een lage klokfrequentie, terwijl dit op een hoge klokfrequentie ingesteld had moeten worden.
Op de volgende manier kunt u controleren of uw controller goed is geprogrammeerd:
Schakel het apparaat in met beide controllers gemonteerd. Indien er niets op het LCD verschijnt, schakel dan de meter weer uit en verwijder PIC16F84 uit zijn voetje. Schakel nu het apparaat weer in. Als er nu wel tekst verschijnt op het display, is de PIC16F84 verkeerd geprogrammeerd.
Als dit het geval is, dan kunt u uw verkeerd geprogrammeerde PIC gratis opsturen naar

Redactie Elektuur, t.a.v. Programmeerservice
Antwoordnummer 1
6160VK Beek lb
Nederland

(Alleen briefpost!!! Stuur de controller dus liefst terug in de originele verpakking)

Vanaf 15 Oktober worden controllers geleverd die gegarandeerd in orde zijn. Deze controllers zijn te herkennen aan de toevoeging "A" achter het EPS-nummer, dus 040259-42A.

5. Ik wil de controllers graag zelf programmeren. Wat zijn de juiste instellingen?

Naast een .hex-bestand zijn ook de configuratie-bits nodig voor het programmeren van een PIC. Deze bits kunnen in de .hex-file staan, maar niet iedere programmer gaat hier hetzelfde mee om. Dit zijn de instellingen:

040259-41 PIC16F877:
Code Protection________________Off
In-Circuit Debugger____________Disable
FLASH Program Write____________Enable
Data EE Memory Code Protection_Off
Low Voltage Programming________Disable
Brown Out Reset________________Enable
Power-Up Timer_________________Enable
Watchdog Timer_________________Enable
Oscillator_____________________HighSpeed oscillator

Configuration word is 3F72.


040259-42 PIC16F84:
Program Memory Code Protection_Off
Power-Up Timer_________________Enable
Watchdog Timer_________________Disable
Oscillator_____________________HighSpeed Oscillator

Configuration word is 3FF2.
Guest
 

Return to 2005-09 Combi-C-meter

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest