Het Elektor forum gaat sluiten. Zie ook deze link. Vanaf vrijdag 15 maart is het niet langer mogelijk om in te loggen op het forum. Wel blijft de inhoud van het forum nog zichtbaar tot het einde van de maand maart. Per 1 april gaat het forum definitief uit de lucht.

Nodige schaking bij LM78H15

Theorie en praktijk horen bij elkaar

Postby deben oldert » Fri Sep 20, 2013 12:00 am

Hallo,
Volgens de electronic Toolbox App heeft de LM78H15 een kleine schakeling nodig met 3 condensatoren. Zijn deze echt nodig?
Input: 24-32V (zonnepaneel)
Output: 15V 5A
Ik wil graag de 5A benutten die deze spanningsregelaar kan geven.
In de bijlage heb ik een screenshot gezet met wat de app aangeeft.
Attachments
IMG-0062.PNG
deben oldert
 
Posts: 2
Joined: Thu Jan 02, 2014 3:35 pm

Postby schueler » Fri Sep 20, 2013 12:00 am

Dit zijn lokale buffertje op de rimpel klein te houden. Hier treedt er minder dissipatie op in de regulator.
Overigens zou ik ook een terugloop diode plaatsen over de regulator. Mocht er aan de uitgang een hogere spanning staan dan de ingang beschermt dat de regulator en blaas je hem niet op.


Ben
schueler
 
Posts: 1433
Joined: Thu Jan 02, 2014 10:40 am

Postby nieuw 2 » Fri Sep 20, 2013 12:00 am

Heb je al eens uitgerekend hoe groot je koellichaam moet zijn? 17V (32-15) * 5A = 85W moet er 'verstookt' worden. Bij een koellichaam van 1°C/W zal je een temperatuur bereiken van >100°C (22°C omgevingstemperatuur + 85°C). Je zal dus al naar 0.5°C/W moeten. Zelfs dan kom je nog aan >60°C. We gaan dan nog uit dat de omgevingstemperatuur mooi 22°C blijft. In de zomer kan dit dan ook nog eens oplopen.

Wil je het met een kleiner koellichaam doen? Dan zal je een goede geforceerde koeling moeten maken.'
nieuw 2
 
Posts: 124
Joined: Thu Jan 02, 2014 3:28 pm

Postby petrus bitbyter » Fri Sep 20, 2013 12:00 am

Die condensatoren zijn nodig. Ze moeten zo dicht mogelijk bij de regelaar gemonteerd worden en zijn vooral bedoeld om te voorkomen dat de schakeling gaat oscilleren. Dat gebeurt niet altijd maar als het gebeurt, is de schade meestal fors.

Het is overigens de vraag of je in dit geval wel met een lineaire regelaar moet werken. Bij 32V ingangsspanning moet je maar liefst 85W wegwerken. Daar kun je twee tot drie soldeerbouten mee stoken. Voor een schakelende voeding heb je meer onderdelen nodig, waaronder ten minste een flinke spoel maar bij elkaar altijd nog minder volumineus en vooral minder heet dan het koelblok dat je anders nodig hebt.

petrus bitbyter
petrus bitbyter
 
Posts: 663
Joined: Thu Jan 02, 2014 3:27 pm

Postby deben oldert » Sat Sep 21, 2013 12:00 am

Hey,
Bedankt voor de reacties. Ik begrijp dat het verstandig is de condensatoren te gebruiken. Dat de boel heet zou worden had ik wel begrepen, maar wat is oscilleren en dissipatie?
deben oldert
 
Posts: 2
Joined: Thu Jan 02, 2014 3:35 pm

Postby nieuw 2 » Sat Sep 21, 2013 12:00 am

Dissipatie: kort gezegd een teveel aan spanning wordt omgezet in warmte. Waar dan weer de vermogenswet op de proppen komt. P = U * I. Vullen we dat bij jou in moeten we uitgaan van de hoogste aangeleverde spanning min de uitgangsspanning. U is dus 32 - 15 = 17. I is door jezelf gegeven. 5A. P wordt dan 85W bij een lineaire regelaar zoals jij wil gebruiken. Bij schakelende regelaars ligt het anders.

Oscillatie: Je hebt dan geen mooie vlakke spanning aan de uitgang maar een spanning die constant varieert. Dat is nu net wat je niet wil. Daarom moeten de condensatoren worden geplaatst. Ze vertragen even het stijgen van de spanning en vertragen ook even het dalen. Ze maken de uitgang gewoon vlakker.

Nog even wat uitleg over de koellichamen. Zij moeten de warmte weg werken. Bemeet ze nooit te klein. Het zou een foute besparing zijn. Je moet uitgaan van worst case scenario's. Ook heel belangrijk is de maximale temperatuur van de regelaar. Dit kan je vinden in de datasheet. Te warme elektronica slijt in de meeste gevallen een stuk sneller. Het is dus zaak om de temperatuur zo laag als mogelijk te houden. Het moet ook wat veilig blijven. Temperaturen van meer dan 50°C zijn dus niet wenselijk. Zowel wat aanraken betreft als naar brandveiligheid toe. Het warmteafvoerend vermogen van een koellichaam wordt gegeven in °C/W. Hoeveel warmer wordt het koellichaam in stilstaande lucht bij elke Watt die er verstookt wordt? Dit zou voor jou betekenen dat je bij een koelprofiel van 0,5°C/W al een verhoging kan hebben van meer dan 40°C. We gaan er dan van uit dat alle warmte netjes wordt overgedragen. In de praktijk is dat ook niet het geval. Je omgevingstemperatuur is er al. Daar moet je de opgewekte warmte bij tellen. Een goede ventilator kan de grootte van het koelprofiel een stuk verkleinen.

Bij deze dissipaties is het meestal beter om te kiezen voor een schakelende voeding. Werkt compleet anders dan de lineaire regulator.

EDIT: Waar denk je de 78H15 vandaan te halen? Farnell, Reichelt, Conrad, RS, ... geen resultaat. Ook niet direct hits bij het zoeken op het internet.'
nieuw 2
 
Posts: 124
Joined: Thu Jan 02, 2014 3:28 pm


Return to Elektronica algemeen

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest