Het Elektor forum gaat sluiten. Zie ook deze link. Vanaf vrijdag 15 maart is het niet langer mogelijk om in te loggen op het forum. Wel blijft de inhoud van het forum nog zichtbaar tot het einde van de maand maart. Per 1 april gaat het forum definitief uit de lucht.

Compacte transformator

Zoeken naar onderdelen voor Elektor-schakelingen

Postby walbeek » Tue Mar 17, 2009 12:00 am

Hoi allemaal,

Ik heb op een print een voeding nodig van 24VDC, circa 1A.
De inbouwruimte is maar heel klein. De hoogte van de trafo kan maximaal 28-29mm zijn. Ik kom dan op een platte trafo, maar die hebben een afmeting van 68x57mm. Dat is eigenlijk te groot.
Een open model is vaak veel hoger dan 29mm.
Is iemand bekend met een compacter fabrikaat?

Uit de 24V wil ik 3,3V halen voor de voeding van een X-Port en een MAX232. Dit kan met een LM317 maar eventueel kan ik hier een DC/DC converter gebruiken. Die heeft geen koeling nodig.
Ik hoor graag van jullie.

Rinie

NB, de berichtkop moet zijn Compacte TransFormator!
walbeek
 
Posts: 191
Joined: Thu Jan 02, 2014 3:27 pm

Postby walbeek » Tue Mar 17, 2009 12:00 am

Hoi nogmaals,

Ik wil meteen nog even een ander punt aangeven.
De benodigde spanning is 24VDC. Een printtrafo is leverbaar met een uitgangsspanning van 18V, 21V of 24V. Ik zou gevoelsmatig kiezen voor een trafo van 21V. Na dubbelzijdige gelijkrichting is de effectieve waarde hiervan hoog genoeg. (is dat niet x√2?).
Maar is somminge schakelingen zie ik ook een 18V trafo in een 24V voeding. Wat zouden jullie adviseren?

Rinie
walbeek
 
Posts: 191
Joined: Thu Jan 02, 2014 3:27 pm

Postby petrus bitbyter » Tue Mar 17, 2009 12:00 am

Aan voedingen zitten wat meer haken en ogen dan hier genoemd.
Zo zal een trafo van 1A wel 1A wisselstroom maar geen 1A gelijkstroom kunnen leveren. Een 1,5A trafo is meer op zijn plaats.

De een waarde van een sinusvormige wisselspanning wordt aangegeven met zijn effectieve waarde. De piekspanning is dan inderdaad x√2. Voor de gelijkspanning moet je dan nog wel de spanningsval over de gelijkrichter er van aftrekken. Bij een gewone Si-bruggelijkrichter is dat nog altijd zo'n 1,4V.

Hiermee heb je dan de piekwaarde van de gelijkgerichte spanning uitgerekend. Daar zit dan nog een rimpelspanning onder die vooral afhankelijk is van de afvlakelco en de belasting. Je kunt daardoor soms met een lagere trafospanning volstaan als je een grotere elco kunt gebruiken of omgekeerd.

Als je een stabilisator gebruikt, zeker als dat een 7824 of een LM317 is, moet je er zeker van kunnen zijn dat de spanning over de regelaar niet te laag wordt. Gebeurt zulks door de (te) grote rimpel toch dan gaan er al snel dingen stuk.

De moderne manier om aan 24V te komen is een schakelende voeding. Helaas is ontwerpen van zoiets specialistenwerk. Als je dan al aan een goed ontwerp kan komen, zijn meestal de spoelen en/of trafo's niet standaard verkrijgbaar. Het komt er op neer dat kopen de enige reële optie is.

Om van 24V naar 3,3V te komen kun je ook een lineaire regelaar gebruiken maar alleen voor kleine stromen. Bij grotere stromen moet de regelaar al snel gekoeld worden en kan het koelblok groter worden dan de rest van de voeding. Ook in dit geval is de schakelende regelaar het alternatief maar in dit geval is zelfbouw wel een mogelijkheid. IC's en spoelen hiervoor zijn wel standaard te koop. Naar verluid heeft Conrad hiervoor wel wat in huis. Als je van experimenteren houd, kijk dan eens op
http://www.romanblack.com/smps/smps.htm
petrus bitbyter
 
Posts: 663
Joined: Thu Jan 02, 2014 3:27 pm

Postby walbeek » Fri Mar 20, 2009 12:00 am

Hoi,

Inmiddels een andere plaats gekozen voor de trafo en op de print alleen een DC/DC converter nodig om van 12V naar 3,3V te gaan voor de X-port.

Bedankt voor je inbreng.

Rinie
walbeek
 
Posts: 191
Joined: Thu Jan 02, 2014 3:27 pm


Return to Componenten

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest